Domowe masło i maślanka

4.5 (200 ocen)

Domowe masło to bardzo prosta sprawa :) Wystarczy śmietanka kremówka, ewentualnie sól no i lodowata woda. Polecam!

Składniki:

  • 660 ml śmietanki kremówki 30% w temperaturze pokojowej (2x330 ml)
    szczypta soli
    bardzo zimna woda, wręcz lodowata
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe masło i maślanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c8kevg 1. Śmietankę (najlepiej nieschłodzoną- będzie się lepiej ubijać) przelać do dużej miski.







    Zacząć ubijać mikserem. Gdy śmietanka ubije się na sztywno- będzie mieć konsystencję taką, jak do ciasta, dodać do niej sól i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż śmietanka się zwarzy i pojawią się grudki masła. Może to potrwać nawet 10 minut.
  • image-01umftt 2. Gdy od masła oddzieli się maślanka, przestać miksować. Maślankę odlać przez sitko, a masełko zagnieść w kulkę, odcisnąć z nadmiaru płynu.
  • image-1npharo 3. Do miski wlać lodowatą wodę, włożyć do niej masło i wyrabiać przez chwilę rękami, by wypłukać z masła resztę maślanki. Zabarwioną na biało wodę wylać, nalać jeszcze raz czystej zimnej wody i powtórzyć czynność.
  • 4. Na koniec wystarczy już tylko nadać masełku dowolny kształt i owinąć go w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce, a przed użyciem, np. by wysmarować kromkę chleba, należy je wyjąć, by zmiękło. Smacznego!

Porady

Oczywiście oprócz pysznego domowego masełka macie jeszcze maślankę gratis :D Można ją wykorzystać do wszystkiego! Wypić jak mleko, upiec z niej pyszny chlebek lub wykorzystać do ciasta czy kawy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować