Domowe masło

  • wyświetlono: 415 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu domowe masło :) Jedyne czego potrzebujemy to śmietana 36%, szczypta soli, mikser i odrobinka cierpliwości ;) Zapraszam do przygotowań!

dagooshya
  • 20min

Składniki

na ok. 200 g masła:
400 g dobrej jakości śmietany 36% lub 30%
szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe masło

  • 1. Śmietanę ze szczyptą soli umieszczamy w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynamy ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół. I teraz musimy uzbroić się w cierpliwość: mniej więcej po 7 minutach ubita śmietana nabierze konsystencji kremu, 10 minutach zauważymy tworzące się grudki, a po 15 minutach masło całkowicie powinno oddzielić się od maślanki. W zależności od jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy na sitku i zagniatamy w kulkę. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babciśmietanasmarowidłomasłodomowe

Komentarze

Podobne przepisy

Masło z orzechów włoskich

Dodane przez: i love food

Domowe masło z orzechów włoskich

Masło orzechowe idealne na kanapki,...

Domowe masło orzechowe

Dodane przez: Ania1408

Domowe masło orzechowe

Bajecznie proste w przygotowaniu....

masło orzechopwe

Dodane przez: capri

domowe masło orzechowe

Przygotowując je w ten sposób mamy...

image-24jjs3l

Dodane przez: Sliczna6

Domowe masło orzechowe.

Banalnie proste i w 100 z samych...

Masło orzechowe

Dodane przez: Joatar

Domowe masło orzechowe

Nigdy nie jadłam, bardzo chciałam...

Masło

Dodane przez: Gospodyni

Masło

domowe masełko to zupełnie inny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE