Domowe masełko

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Oszczędność i zdrowie, a ponadto niesamowity domowy smak śmietankowego masła! Uwaga! Jak raz spróbujesz, nigdy nie kupisz masła sklepowego:)

105_99514530
  • 6 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

Śmietanka 30%

Opcjonalnie: szczypta soli, czosnek, inne przyprawy

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe masełko

  • 1. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem ok. 5 min., aż do momentu kiedy zacznie oddzielać się płynna maślanka (najpierw uzyskamy bitą śmietanę, a następnie masło zacznie się grudkować i oddzielać od maślanki). Jeśli śmietanka będzie w temperaturze pokojowej, będzie nam dużo łatwiej ją ubić, ale trudniej będzie uformować masło.
    Następnie przekładamy masełko do sitka, a maślankę odlewamy do innego naczynia:) płuczemy masło pod bardzo zimną wodą tak długo, aż nie zostanie nic maślanki a kąpać będzie jedynie czysta woda. Im lepiej wypluczemy, tym dłużej nasze masełko będzie świeże. Następnie formujemy masło dowolnie, w kulkę, kostkę, tzw. osełkę lub jakiś zabawny kształt i wkładamy do lodówki:) Gotowe:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śmietanamasłodomowesmietankado kanapek

Komentarze

Podobne przepisy

Paprykarz domowy

Dodane przez: ewaeu

Paprykarz domowy z makrelą

Taki domowy paprykarz najlepszy....

gotowe

Dodane przez: ziutula

masło domowe z 36% śmietany

masło dobrze się smaruje i jest...

Masło domowe

Dodane przez: Joanna Kryla

Masło domowe

W obliczu "magicznych" cen masła...

Domowy majonez

Dodane przez: kuchenny świat

Domowy majonez

Zapraszam na pyszny domowy majonez....

Domowa pasta pomidorowa

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowa pasta (przecier) pomidorowa

Bardzo aromatyczna pomidorowa pasta....

domowa nutella

Dodane przez: ewuska2016

Domowa nutella

Zdrowszy zamiennik popularnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE