Domowe masełko

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oszczędność i zdrowie, a ponadto niesamowity domowy smak śmietankowego masła! Uwaga! Jak raz spróbujesz, nigdy nie kupisz masła sklepowego:)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietanka 30%

    Opcjonalnie: szczypta soli, czosnek, inne przyprawy

Domowe masełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem ok. 5 min., aż do momentu kiedy zacznie oddzielać się płynna maślanka (najpierw uzyskamy bitą śmietanę, a następnie masło zacznie się grudkować i oddzielać od maślanki). Jeśli śmietanka będzie w temperaturze pokojowej, będzie nam dużo łatwiej ją ubić, ale trudniej będzie uformować masło.
    Następnie przekładamy masełko do sitka, a maślankę odlewamy do innego naczynia:) płuczemy masło pod bardzo zimną wodą tak długo, aż nie zostanie nic maślanki a kąpać będzie jedynie czysta woda. Im lepiej wypluczemy, tym dłużej nasze masełko będzie świeże. Następnie formujemy masło dowolnie, w kulkę, kostkę, tzw. osełkę lub jakiś zabawny kształt i wkładamy do lodówki:) Gotowe:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy