Domowe marynowane podgrzybki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przygotowane w domowym zaciszu rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4kg świeżych podgrzybków

    Zalewa:
    7 szklanek wody
    2 szklanki octu
    2 łyżeczki soli
    5 liści laurowych
    8-10 ziaren ziela angielskiego
    2 cebule
    8 ziaren czarnego pieprzu

Domowe marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05ylyao 1. Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika).
  • image-1hb59s2 2. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5minut. Zalewę ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać grzybki w słoikach tak aby wymieszały się z zalewą-
  • image-0tysl14 3. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować około 7 minut od zagotowania wody.

Komentarze

Podobne przepisy