Domowe markizy kokosowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na kruche ciasteczka z pysznym kremem. Idealne do kawy czy herbatki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw A
    a) składniki podstawowe z zestawu
    1 szkl mąki+ do podsypania
    2 łyżki mąki kokosowej
    1 jajko
    125 g ricotty
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    100 g masła+ 2 łyżki do kremu
    c) składniki robocze
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru do kremu
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietanki
    1 łyżka wiórków kokosowych
    d) dekoracja
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Domowe markizy kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z obu mąk, jajka, 1 łyżki cukru pudru i 100 g masła zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego a następnie do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na ok. pół cm. Za pomocą szklanki wykrajamy ciastka. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy oraz wycinamy ciastka i tak do końca ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Krem: 2 łyżki masła rozpuszczamy i lekko chłodzimy a następnie miksujemy razem z ricottą, śmietanką, wiórkami i łyżką cukru pudru na gładką masę. Na połowie ciasteczek rozprowadzamy krem (na 1 ciastko 1 czubata łyżeczka kremu) i przykładamy drugim ciasteczkiem, lekko dogniatamy. Gotowe markizy wstawiamy do lodówki aby krem zrobił się sztywny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować