Domowe markizy kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z obu mąk, jajka, 1 łyżki cukru pudru i 100 g masła zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego a następnie do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na ok. pół cm. Za pomocą szklanki wykrajamy ciastka. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy oraz wycinamy ciastka i tak do końca ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Krem: 2 łyżki masła rozpuszczamy i lekko chłodzimy a następnie miksujemy razem z ricottą, śmietanką, wiórkami i łyżką cukru pudru na gładką masę. Na połowie ciasteczek rozprowadzamy krem (na 1 ciastko 1 czubata łyżeczka kremu) i przykładamy drugim ciasteczkiem, lekko dogniatamy. Gotowe markizy wstawiamy do lodówki aby krem zrobił się sztywny.
Komentarze