Domowe marcepanki

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Kupny marcepan jest drogi, ale ten robiony w domu taniutki i pyszny

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dkg margaryny, szklanka cukru pudru, 2 szklanki kaszy manny, olejek migdałowy, kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe marcepanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę włóż do garnka, roztop na małym ogniu. Cały czas mieszając, wsypuj po trochu cukier puder. Kiedy całkiem się rozpuści, wsypuj cienkim strużkiem kaszę mannę ( nie przerywając mieszania ), a następnie dodaj olejek migdałowy. Wszystko razem wymieszaj łyżką na malutkim ogniu, pilnując, by się nie przypaliło. Zdejmij garnek z masą z ognia, przygotuj dwie łyżeczki. Jedną nabieraj masę z garnka, drugą formuj kulki. Kulki ułóż obok siebie na folii aluminiowej, wstaw na godzinę do lodówki, aby stężały. Gdy dobrze stężeją, obtocz dokładnie w kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować