Domowe lody z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne lody z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Słodzone naturalnym miodem na jogurcie greckim z dodatkiem bitej śmietany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • jogurt naturalny grecki 400 g
    2 duże łyżki miodu
    duża garść orzechów włoskich
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki żurawiny suszonej
    śmietanka 30%-165 ml
    6 suszonych moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę i jogurt chłodzimy w lodówce(muszą być bardzo zimne). Rodzynki sparzamy gorącą wodą. Orzechy siekamy dosyć grubo.
    Morele kroimy bardzo drobno. Do szkl. wkładamy miód( szklankę wkładamy do gorącej wody) i rozpuszczamy. Musi być płynny.
    Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt grecki,orzechy, morele, żurawinę, miód i rodzynki(bez wody). Mieszamy łyżką, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
    Mieszamy co godzinę. Gdy zaczynają gęstnieć( u mnie gdy mieszałam 3 raz), przekładamy do mniejszych pojemniczków lub zostawiamy w pojemniku.
    Mrozimy całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować