Domowe lody mleczno-śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób

Uwielbiam ten mleczno-śmietankowy posmak oraz świetną konsystencję. Koniecznie skorzystajcie z przepisu!

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30-36%
    250 ml mleka
    50g cukru/ksylitolu
    Ponadto u mnie:
    3 łyżki sosu malinowego

Domowe lody mleczno-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę przelać do garnka, dodać cukier/ksylitol, wymieszać i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru/ksylitolu.
    Całość zdjąć z ognia i dolać mleko.
    Wszystko razem porządnie zmiksować za pomocą miksera lub wymieszać trzepaczką i następnie przelać do pojemnika.
    Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika.
    Po około 30 minutach lody należy przemieszać oraz ponownie schłodzić w zamrażalce.
    Po godzinie i dwóch masę ponownie przemieszać oraz połączyć z sosem malinowym.
    Lody chłodzić do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy