Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe z białek i śmietanki

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne!

  • 30 min

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
    5 białek
    150 g cukru pudru
    50 g mlecznej czekolady
    50 g wiórek kokosowych
    pół szklanki jeżyn
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe z białek i śmietanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.
  • 2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Smacznego :)

Porady

Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować