Domowe lody jogurtowo - borówkowe

4.5 (159 ocen)

Mocno odchudzone domowe lody: mrożony jogurt naturalny z borówką amerykańską. Deser słodzony cukrem z brzozy - ksylitolem. Przygotowane w urządzeniu do domowych lodów.

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
    250 g jagód borówki amerykańskiej
    2 czubate łyżki ksylitolu (50 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody jogurtowo - borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki przebieramy, usuwamy resztki kielicha kwiatowego, płuczemy i osuszamy. Miksujemy blenderem, wsypujemy ksylitol i mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jogurt również przechowujemy w lodówce.
  • 2. Schłodzone borówki i jogurt dokładnie mieszamy i wlewamy do maszynki do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
  • 3. Przygotowane lody możemy podać od razu lub przełożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i przechowywać w zamrażarce. Wówczas na godzinę przed podaniem trzeba pojemnik z lodami wyjąć z zamrażarki i włożyć do lodówki.
  • 4. Lody możemy dowolnie udekorować. Ja podałam je w wersji niskokalorycznej - tylko w towarzystwie świeżych owoców borówki amerykańskiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować