Domowe lody czekoladowe na patyku

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lato bez lodów? Niemożliwe! Polecam zdrowe lody czekoladowe- 100% naturalnych składników bez dodatku cukru, wiesz co jesz, a na dodatek jest pysznie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego lub mleko skondensowane zwykłe krowie lub śmietanka kremówka
    100 g namoczonych daktyli Medjool bez pestek
    150 g pasty z orzechów nerkowca
    2 łyżki miodu lub syropu klonowego
    1 łyżka kakao w proszku
    pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
    szczypta soli himalajskiej
    Polewa
    150 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju kokosowego
    Dodatkowo:
    ¼ szklanki prażonych orzechów drobno posiekanych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Lody Lody domowe Lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać wrzątkiem. Kiedy daktyle będą miękkie - odlać wodę i wszystkie składniki dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę nałożyć do przygotowanych foremek. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
    Polewa czekoladowa:
    Czekoladę (połamaną na kosteczki) roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać olej kokosowy i wymieszać. Przelać do wysokiego kubka, dodać posiekane orzechy, wymieszać i pozostawić na ok 15 minut.
    Wyciągnąć zmrożone lody i maczać w czekoladzie, kilka razy, aby całkowicie je pokryć. Odłożyć na pergaminie i odczekać aż zastygną. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe Daktyle Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować