Domowe lody Big milk (bez maszynki)

3.5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lody to też świetny dodatek do ciast i deserów.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka jajek,
    4 płaskie łyżki cukru,
    250 g śmietanki 36 % lub 30 %
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody big milk (bez maszynki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie lodów zajmuje dosłownie 10 minut plus mrożenie.

    Śmietankę 36 % lub 30% schładzamy w lodówce. Jajka sparzamy, zalewamy wrzątkiem przed rozbiciem. Następnie rozbijamy i rozdzielamy białka od żółtek. Na początku ubijamy białka jajek. Miksujemy na szybkich obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Białka ubijamy nie zbyt długo aby nie przebić pęcherzyków powietrza około 2-3 minut wystarczy. Nastęnie wsypujemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilkę ubijamy aż się cukier ładnie rozpuści i połączy z ubitą pianką.

    Śmietankę wlewamy do naczynia, najlepiej wysokiego. Śmietankę ubijamy na początku na małych obrotach, a następnie stopniowo zwiększamy. Po dwóch minutach ubijania dodajemy dwie łyżki cukru i dalej miksujemy tak około 3 minut do uzyskania puszystego kremu.

    Ubite białka i śmietankę ubitą na krem łączymy ze sobą. Delikatnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką lub szpatułką.

    Z podanych składników wyszło 1 litr śmietankowych lodów BIG MILK.

    Masę przekładamy do pojemnika z zamknięciem lub do specjalnych foremek do lodów.

    Masa śmietankowa w dużym pojemników będzie schładzać się w zamrażalniku około 5-6 godzin. W specjalnych pojemnikach zajmie to krócej około 2-3 godzin.

Porady

Tak przygotowanie lody możemy podawać w wafelkach lub z ulubionymi owocami np.: truskawkami czy borówkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować