Domowe lody big milk (bez maszynki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie lodów zajmuje dosłownie 10 minut plus mrożenie.
Śmietankę 36 % lub 30% schładzamy w lodówce. Jajka sparzamy, zalewamy wrzątkiem przed rozbiciem. Następnie rozbijamy i rozdzielamy białka od żółtek. Na początku ubijamy białka jajek. Miksujemy na szybkich obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Białka ubijamy nie zbyt długo aby nie przebić pęcherzyków powietrza około 2-3 minut wystarczy. Nastęnie wsypujemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilkę ubijamy aż się cukier ładnie rozpuści i połączy z ubitą pianką.
Śmietankę wlewamy do naczynia, najlepiej wysokiego. Śmietankę ubijamy na początku na małych obrotach, a następnie stopniowo zwiększamy. Po dwóch minutach ubijania dodajemy dwie łyżki cukru i dalej miksujemy tak około 3 minut do uzyskania puszystego kremu.
Ubite białka i śmietankę ubitą na krem łączymy ze sobą. Delikatnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką lub szpatułką.
Z podanych składników wyszło 1 litr śmietankowych lodów BIG MILK.
Masę przekładamy do pojemnika z zamknięciem lub do specjalnych foremek do lodów.
Masa śmietankowa w dużym pojemników będzie schładzać się w zamrażalniku około 5-6 godzin. W specjalnych pojemnikach zajmie to krócej około 2-3 godzin.
Porady
Tak przygotowanie lody możemy podawać w wafelkach lub z ulubionymi owocami np.: truskawkami czy borówkami.
Komentarze