Domowe lody bananowe

4.5 (140 ocen)

  • 4 godz.

2 składniki + minimum wysiłku = domowe lody bananowe. Trudno mi było uwierzyć, że to się uda. A jednak :) ! Domowe lody, bez dodatku jajek, śmietany, mleka i cukru.Polecam użycie dojrzałych bananów.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
    1 łyżka masła orzechowego
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Banany obierz i pokrój na cienkie plasterki. Przełóż do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2 - 3 godziny.
    2. Po upływie 2 - 3 godzin, banany wyjmij z zamrażalnika i zblenduj. Gdy otrzymasz kremową konsystencję - dodaj masło orzechowe i zblenduj ponownie do połączenia się składników.
    3. Pojemnik wstaw ponownie do zamrażalnika na kilka godzin - do momentu aż lody stwardnieją.

Porady

Podany przepis można dowolnie modyfikować. Ja do bananów dodałam masło orzechowe, ale uważam, że nutella też by się świetnie sprawdziła. Można dodać orzechy, migdały, rodzynki, a nawet odrobinę rumu. I to jest fajne - zmieniając 1 składnik, możemy wyczarować wiele fajnych propozycji domowych lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować