Domowe late macchiato

0 (0 ocen)

  • 10 min

Czy można zrobić latte macchiato nie mając ani ekspresu ani spieniacza?? Można ..

  • 10 min

Składniki:

  • słoiczek o pojemności 250 ml (posłuży jak spieniacz)
    - kawa rozpuszczalna/ ja preferuje kawę w ziarnach
    - młynek do kawy
    -zaparzacz do kawy
    - 150ml mleko min 2%!!
    - szczypta startej czekolady

Domowe late macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0md628q 1. Kawę mielimy i zaparzamy przez ok 5 min w garnuszku z dziubkiem lub z zaparzaczu. Mleko podgrzewamy (nie zagotować!). Ważne żeby mleko było tłuste wtedy lepiej się pieni. Przelewamy następnia do słoiczka i zakręcamy. I teraz czeka nas ciężka praca fizyczna! :) Potrząsamy słoikiem jak shakerem kilkanaście razy, aż zobaczy że pojawiła się piana. Im dłużej tym lepiej- piana będzie bardziej trwała.
  • 2. Wlewamy mleko do wysokiej szklanki. Następnie BARDZO WOLNO małym strumyczkiem po ściance szklanki wlewamy KAWĘ DO MLEKA. Gdy warstwy się oddzielą posypujemy starta czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy