Czy można zrobić latte macchiato nie mając ani ekspresu ani spieniacza?? Można ..
10 min
Składniki:
słoiczek o pojemności 250 ml (posłuży jak spieniacz)
- kawa rozpuszczalna/ ja preferuje kawę w ziarnach
- młynek do kawy
-zaparzacz do kawy
- 150ml mleko min 2%!!
- szczypta startej czekolady
Domowe late macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę mielimy i zaparzamy przez ok 5 min w garnuszku z dziubkiem lub z zaparzaczu. Mleko podgrzewamy (nie zagotować!). Ważne żeby mleko było tłuste wtedy lepiej się pieni. Przelewamy następnia do słoiczka i zakręcamy. I teraz czeka nas ciężka praca fizyczna! :) Potrząsamy słoikiem jak shakerem kilkanaście razy, aż zobaczy że pojawiła się piana. Im dłużej tym lepiej- piana będzie bardziej trwała.
2.Wlewamy mleko do wysokiej szklanki. Następnie BARDZO WOLNO małym strumyczkiem po ściance szklanki wlewamy KAWĘ DO MLEKA. Gdy warstwy się oddzielą posypujemy starta czekoladą.
Komentarze