Domowe krówki ciągutki

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Ta wersja krówek jest dość ciągnąca tzn. są to krówki ciągutki- mordoklejki :), więc ten przepis jest idealny dla wszystkich wielbicieli tej wersji krówek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok 70 krówek:
    - 1 szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 ml )
    - 230 g miodu
    - 180 g masła
    - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (można zastąpić zwykłym)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Krówki

Domowe krówki ciągutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krówki 1. Przygotowanie:
    Formę o wymiarach 21 x 26 cm wysmarować cienką warstwą oleju.
    Składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Podgrzewać, cały czas mieszając. doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 10 min, mieszać aż płyn przybierze karmelowy kolor (dość ciemny).
    Wymieszać , tak aby nie było piany (mi wyszło dość mało piany). Całość przelać do formy, pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
    Kroić ostrym nożem wysmarowanym olejem , cukierki zawijać w papier.
    Smacznego !

Porady

Do zawinięcia krówek zamówiłam papier woskowany, z którego wycinam odpowiednie kawałki i zawijam w niego krówki. Papier ten jest pokryty z jednej strony woskiem, więc cukierki nie przyklejają się do niego. Generalnie do zawinięcia krówek nadaje się też papier do pieczenia, czy zwykły celofan.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować