1.Mięso oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni, podlewamy wodą i dusimy aż zmięknie. Ziemniaki kroimy na połowę jeśli są duże i gotujemy przez 15min( muszą być lekko twardawe). Podgotowane ziemniaki podsmażamy na masełku aż się zarumienią i zmiękną. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dość duże części. Pokrojoną paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Uszka i pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Prawdziwki oczyszczamy i obgotowujemy, następnie podsmażamy na masełku, zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem i solą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle aż się zarumieni. W korytku lub innym podłużnym naczyniu układamy kolejno porcję ziemniaków, porcję mięsa, pierogi i uszka. Upieczone ziemniaczki posypujemy podsmażoną papryką, mięso polewamy śmietanowym sosem z prawdziwkami, pierogi i uszka polewamy podsmażoną cebulką.
Komentarze