Domowe korniszony z plastrami cebuli

5 (18 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodko - pikantne korniszony zawsze znajdą wielu chętnych do zjedzenia ich . Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy przekąskę . Wykonanie ich nie sprawia trudności , a radość ogromna gdy znikają z talerza :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok . 4 kilogramy małych ogórków gruntowych
    Zalewa :
    8 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    2 łyżki soli
    8 łyżek cukru
    1 łyżka gorczycy
    1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżka suszonego koperku
    Do każdego litrowego słoika :
    2 listki laurowe
    2 plastry cebuli
    4 plasterki marchewki
    3 ziarna ziela anielskiego
Wystaw ocenę:

5 (18 ocen)

Zobacz również:

Korniszony

Domowe korniszony z plastrami cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe korniszony z plastrami cebuli 1. Do wody dodaję ocet , sól i cukier , mieszam , doprowadzam do zagotowania , zestawiam , dodaje gorczycę , koperek , pieprz , mieszam , nakrywam , odstawiam do ostudzenia . Do słoików z cebulą , marchewką , zielem angielskim i listkiem laurowym wkładam umyte ogórki , zalewam wymieszaną zalewą , zakręcam , ustawiam w garnku wyłożonym ściereczką , zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików , doprowadzam do zagotowania i gotuję ok . 10 minut , wystawiam do góry dnem . Gdy słoiki ostygną wynoszę do spiżarki .

Porady

Trudno określić ilość słoików , wszystko zależy od wielkości ogórków . U mnie , to często 10 słoików litrowych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Cebula Ocet Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować