Domowe korniszony

4.49 (160 ocen)

  • 2 godz.

Oczywiście podobne ogórki można kupić w sklepie, ale jedynie robiąc samemu możemy zrobić takie jak nam smakują. Nie za kwaśne, nie za słodkie, po prostu idealne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ogórki – 2 kg

    ZALEWA:
    ocet – 1 szk.
    woda – 9 szk.
    sól kamienna – 1 łyżka
    cukier kryształ – 2 łyżki

    PRZYPRAWY DO JEDNEGO SŁOIKA O POJ. 1 L
    liść laurowy – 1 szt.
    ziele angielskie – 3 sztuki
    pieprz czarny ziarnisty – 4 sztuki
    gorczyca – 1/4 łyżeczki
    czosnek – 2 ząbki
    koper z kwiatostanem – 1 gałązka
    korzeń chrzanu – 3 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Domowe korniszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy rozpocząć od bardzo starannego umycia i wyparzenia słoików i zakrętek. Ogórki również bardzo dokładnie umyć, kilka razy zmieniając wodę.
  • 2. Na dno każdego słoika włożyć: liść laurowy, gałązkę kopru z kwiatostanem, kawałek obranego i opłukanego korzenia chrzanu, dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki oraz pozostałe przyprawy. Następnie wkładać do słoików ogórki, tak żeby jak najwięcej zmieściło się ich w każdym słoiku.
  • 3. W dużym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewać do słoików, tak aby ogórki były nią zakryte.
  • 4. Słoiki zakręcić zakrętkami i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczka kuchenną. Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia.

Porady

*zalewy należy przygotować odpowiednio więcej, na tą ilość ogórków 2-3 porcje. Zależy to od wielkości ogórków i od tego jak ściśle uda nam się je ułożyć w słoikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować