DOMOWE kiełki słonecznikowe w 3 dni

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kiełki słonecznikowe można teraz łatwo kupić, jednak jak dla mnie są dość drogie i często"zaparzone", zaparowane w pojemniczkach przez co szybko się psują. Zdecydowanie bardziej wolę te zrobione w domku, w zwyczajnej kiełkownicy

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pestki słonecznika dedykowane do zrobienia kiełków
    bądź zwykły słonecznik (ja miałam pół na pół -w celu eksperymentu - zwykły słonecznik miałam zasuszony z zeszłego roku)
    kiełkownica
    świeża woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Domowe kiełki słonecznikowe w 3 dni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DOMOWE kiełki słonecznikowe w 3 dni!!!! 1. Pesteczki słonecznika, czy tokupne czy własne namaczamy na 2 godzinki w wodzie. Przepłukujemy i umieszczamy na górnej półce kiełkownicy. Nasiona muszą być rozłożone równomiernie, by nie leżały spiętrzone jedno na drugim - szybciej urosną :)Przelewamy wodą, której poziom powinien leciutko sięgać spodniej powierzchni tacki, na której leżą nasiona. Przykrywamy pokrywką, ustawiamy w słonecznym i ciepłym miejscu. Raz dziennie wymieniamy wodę zwilżając wzrastające kiełki przelewając je od góry.
    A po 3 dniach u mnie efekty jak widać :D I to z obu rodzajów nasion :)

Porady

Kiełki można dodawać dosłownie do wszystkiego a nawet smażyć je metodą stir fry. Jeśli korzonki nie wydostaną się z łupinek, a same kiełki pięknie wyrosną to ręcznie można je łatwo zdjać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełki Kiełki słonecznika Sałata Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować