Domowe kebaby

5 (141 ocen)

Zdecydowanie bardziej zdrowa wersja znanych wszystkim kebabów i co najmniej równie smaczna.

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli pszennych
    ½ piersi kurczaka
    4 listki sałaty
    1 ogórek zielony
    1 pomidor
    1 mała cebula
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    2-3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, słodka papryka
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe kebaby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez i śmietanę mieszamy z dodatkiem soli w kubeczku, dodajemy przeciśnięty czosnek i zioła prowansalskie; sos odstawiamy do lodówki. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką i smażymy na oliwie. W tym samym czasie kroimy cebulkę, ogórka i pomidora. Gdy wszystko jest przygotowane rozgrzewamy patelnię (bez dodatku oleju), podgrzewamy z dwóch stron kolejno każdą z tortilli, następnie smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy listek sałaty, na środek wykładamy ¼ kurczaka oraz pozostałe warzywa (ogórka, pomidora i cebulkę), zwijamy. Smacznego!

Porady

Jeżeli nie jemy kurczaka, można usmażyć kotlety sojowe lub ser pleśniowy (ser smażymy w całości obtoczony w jajku i bułce, kroimy bezpośrednio na warzywa), taka wegetariańska wersja jest równie smaczna. Składniki użyte w przepisie wystarczą na 4 tortille.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować