Domowe kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo dobre, delikatne bułeczki. Na pewno posmakują każdemu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    1 jajko
    250ml mleka
    szczypta soli
    pół łyżeczki cukru
    pół kostki drożdży
    100g margaryny

    Farsz:
    400dag kapusty kwaszonej
    2 średnie marchewki
    1 duża cebula
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    3 łyżki oleju

    1 jajko rozkłucone do posmarowania bułeczek
    keczup (łagodny lub pikantny - według uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do wysokiej miski. Wbijamy całe jajko, dodajemy sól, cukier. Roztapiamy margarynę i odstawiamy aby trochę przestygła. Mleko podgrzewamy i rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy odrobinę cukru i mąki - to wszystko mięszamy aby drożdźe się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy go do miski z mąką. Dodajemy również wcześniej rozpuszczoną margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto bedzie zbyt "wolne" dodajemy trochę mąki i ponownie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
    Farsz:
    Kwaszoną kapustę płukamy raz w wodzie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy w wodzie z łyżeczką wegety. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją przelewamy zimną wodą i wyciskamy soki. Kroimy cebulę i dusimy ją na rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodajemy kapustę i marchewkę startą na dużych oczkach na tarce. To wszystko przyprawiamy solą do smaku i pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek.

    Gdy ciasto wyrosło wykładamypołowę na stolnicę i rozwałkowujemy do grubości około 0,5cm. wycinamy prostokąty wielkości 15x10cm. Jeden prostokąt polewamy odrobiną keczupu i rozsmarowujemy. Wykładamy na to sporą porcję farszu. Drugim prostokątem z ciasta przykrywamy pierwszy z farszem i sklejamy na bokach podwijajac do góry. Wierzch bułeczek możemy naciąć nożem w dwóch miejscach i odstawić do wyrośnięcia. i tak kolejne bułeczki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłuconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 - 30min. aż wierzch bułeczek będzie miał złoty kolor.

Porady

Bardzo dobrze smakują na ciepło dlatego na drrugi dzień można je podgrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować