Domowe kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski. Wbijamy całe jajko, dodajemy sól, cukier. Roztapiamy margarynę i odstawiamy aby trochę przestygła. Mleko podgrzewamy i rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy odrobinę cukru i mąki - to wszystko mięszamy aby drożdźe się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy go do miski z mąką. Dodajemy również wcześniej rozpuszczoną margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto bedzie zbyt "wolne" dodajemy trochę mąki i ponownie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz:
Kwaszoną kapustę płukamy raz w wodzie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy w wodzie z łyżeczką wegety. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją przelewamy zimną wodą i wyciskamy soki. Kroimy cebulę i dusimy ją na rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodajemy kapustę i marchewkę startą na dużych oczkach na tarce. To wszystko przyprawiamy solą do smaku i pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek.
Gdy ciasto wyrosło wykładamypołowę na stolnicę i rozwałkowujemy do grubości około 0,5cm. wycinamy prostokąty wielkości 15x10cm. Jeden prostokąt polewamy odrobiną keczupu i rozsmarowujemy. Wykładamy na to sporą porcję farszu. Drugim prostokątem z ciasta przykrywamy pierwszy z farszem i sklejamy na bokach podwijajac do góry. Wierzch bułeczek możemy naciąć nożem w dwóch miejscach i odstawić do wyrośnięcia. i tak kolejne bułeczki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłuconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 - 30min. aż wierzch bułeczek będzie miał złoty kolor.
Porady
Bardzo dobrze smakują na ciepło dlatego na drrugi dzień można je podgrzać.
Komentarze