Domowe Kajzerki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smaczne i puszyste bułeczki.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    30g drożdży
    1,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1jajko
    2 łyżki masła
    0,5 szklanki letniej wody

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, jajko, masło i wodę. Wszystkie składniki zagniatać, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski.Gdy ciasto stanie się jednolite odstawiamy je na 10min by lekko podrosło i ponownie wyrabiamy ciasto. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z każdej części formujemy bułeczki, które lekko spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno bułeczki. Możemy naciąć bułeczki z góry nożem. Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia nie dłużej niż 45min. Pieczemy bułeczki w temperaturze 200C. przez ok 15-20min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy