Domowe kajzerki

0 (0 ocen)

Przepis od koleżanki Małgosi, a są to jedne z najlepszych bułeczek jakie ja zrobiłam.

Składniki:

  • 35 dag maki pszennej
    6 dag mąki ziemniaczanej
    2 dag cukru
    3 dag drożdży
    4 dag masła
    1,5 łyżeczki soli
    1 jajko
    230 ml mleka
    dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowe kajzerki 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Obie mąki wymieszać i przesiać, dodać do nich sól, jajko i mleko, wymieszać na koniec dodać miękkie masło i zagnieść ciasto mi na tym etapie wyszło za luźne więc dosypałam 2 czubate łyżki mąki i wszystko wyrabiałam robotem bez brudzenia rąk :)
    Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na porcje z których utoczyć około 30 cm wałeczki, następnie zwinąć bułeczki ja robiłam to tak : z wałeczka zrobić pętelkę
  • domowe kajzerki 2. którą owinąć do środka zwisającą częścią wałeczka.
  • domowe kajzerki 3. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czym tylko chcemy u mnie część była posypana makiem, a część mąką pełnoziarnistą.
  • domowe kajzerki 4. Bułki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia i piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy