Domowe Jeżyki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, czekoladowo- karmelowe ciastka z wieloma dodatkami. Szybko znikną z talerzyków.

  • 30 min

Składniki:

  • Paczka herbatników prostokątnych lub własnoręcznie upieczone, okrągłe kruche ciastka
    Puszka masy krówkowej orzechowej
    orzechy włoskie
    orzechy nerkowca
    wiórki kokosowe
    rodzynki (małe)
    3 tabliczki mlecznej czekolady
    0,5-1 tabliczka gorzkiej czekolady
    10-15 łyżek mleka
    ew. 0,5 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka układamy obok siebie na desce lub stolnicy. Masę krówkową wyjmujemy z puszki i albo wrzucamy do rondelka i podgrzewamy(wersja słodsza) albo miksujemy z 0,5 kostki margaryny (wersja mniej słodka) i smarujemy nią ciastka cienką warstwą.
  • 2. Orzechy ,wiórki kokosowe, rodzynki kroimy lub w całości układamy na jeszcze nie zastygłej masie krówkowej. Dociskamy i wstawiamy na ok. 15-20 minut do lodówki.
  • 3. Czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do małego rondelka(musi wejść w większy). W większym gotujemy wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy czekoladę i wlewamy mleko. Rozpuszczamy. Wyjmujemy ciastka z lodówki. Chwytamy je szczypcami i zanurzamy w gorącej czekoladzie. Wyjmujemy na kratkę do zastygnięcia.

Porady

Przed zastygnięciem czekolady można obtoczyć ciastka w np.w płatkach migdałowych. Na zdjęciu ciastka są tylko polane czekoladą, bo nie starczyło mi na więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować