Domowe hot-dogi

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowy fast-food.

Składniki:

  • - 1kg mąki
    - 60g drożdży
    - 1,5 szkl. mleka
    - 2 łyżki cukru
    - 2 jajka + 1 jajko do smarowania bułek
    - 100g masła
    - sól
    - parówki
    - przecier pomidorowy
    - bazylia

Domowe hot-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, cukru, mleka robimy zaczyn. Posypujemy go delikatnie mąką. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące (ok.45st). Odstawiamy na 10 minut.
    2. Masło rozpuszczamy.
    3. Do mąki dodajemy jajka, sól i zaczyn. Po połączeniu składników dodajemy tłuszcz i dokładnie wyrabiamy. Im luźniejsze ciasto, tym po upieczeniu bardziej miękkie.
    4. Z ciasta odrywamy małe kawałki i podsypując mąką, wałkujemy w owale. Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią, kładziemy parówkę i zwijamy. Aby bułeczki lepiej się sklejały, końcówkę poziomego boku smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    5. Uformowane bułki smarujemy jajkiem i wkładanym do rozgrzanego piekarnika na 60st (u mnie góra, dół bez termoobiegu) na 15 minut. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180st i pieczemy do zarumienienia.

Porady

Można włożyć do środka surówkę z kiszonej kapusty lub inne ulubione dodatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy