Domowe hot dogi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często wymyślam nowe potrawy. Moje dzieci, Ola i Rafał, lubią, gdy jemy hot dogi w mieście.Czasem jednak przyrządzamy je w domu według tego przepisu.

Składniki:

  • ● 10 cienkich parówek
    ● zioła prowansalskie
    Ciasto:
    ● 200 ml ciepłego mleka
    ● 5 dag drożdży
    ● 2 łyżki cukru
    ● 1 kg mąki
    ● łyżka oleju
    ● łyżeczka soli

Domowe hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z mlekiem
    i cukrem. Odstawiamy
    na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy
    olej i sól, wlewamy rozczyn
    i wyrabiamy ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy
    na grubość 1 cm. Kroimy
    w pas ki szerokości ok. 5 cm,
    nieco dłuższe od parówek.
    Na każdym układamy parówkę
    i zawijamy. Oprószamy
    ziołami. Pieczemy ok. 30 minut
    w temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy