Domowe hamburgery po polsku:)

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

alternatywa dla mielonego:)

  • 30 min

Składniki:

  • Na ok.9 sztuk
    450g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
    1 duże jajko
    bułka do kmięsa (najlepiej sucha)
    9bułek (u mnie zwykłe bułeczki)
    9-10 listków sałaty
    duży pomidor
    ogórek( może być świeży lub kiszony
    cebulka

    do tego:
    sos czosnkowy: 200ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, czossnek wedle uznania, sól, pieprz
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Domowe hamburgery po polsku:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulkę, namoczoną wczesniej bułkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy na jednolitą masę. następnie dzielimy mięsko na ok.9 części z każdej formujemy kulę i spłaszczamy w dłoniach.smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowo.
  • 2. salatę dokładnie myjemy pod bierzącą wodą, ogórka i pomidora obieramy, kroimy w plasterki,cebulkę na cieniutkie piórka.
  • 3. przygotowujemy sos: w jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania.
  • 4. Bułki przekrawamy na pół, i wstawiamy na chwilę do piekarnika, aby się troszkę podpiekły i były chrupiące.
  • 5. Na spódbułki kładziemy listek sałaty, następnie kotlecik mielony, którego polewamy sosem czosnkowym,układamy na tym pozostałe warzywa i dekorujemy ketchupem. Na koniec kładziemy wierzchnią część bułeczki.
    SMACZNEGO!!!!:-)

Porady

sos czosnkowy najlepiej przygotować troszkę wcześniej ischować go na parę godzin do lodówki, aby nabrał mocy:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować