Na ok.9 sztuk
450g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
1 duże jajko
bułka do kmięsa (najlepiej sucha)
9bułek (u mnie zwykłe bułeczki)
9-10 listków sałaty
duży pomidor
ogórek( może być świeży lub kiszony
cebulka
do tego:
sos czosnkowy: 200ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, czossnek wedle uznania, sól, pieprz
ketchup
Domowe hamburgery po polsku:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulkę, namoczoną wczesniej bułkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy na jednolitą masę. następnie dzielimy mięsko na ok.9 części z każdej formujemy kulę i spłaszczamy w dłoniach.smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowo.
2.salatę dokładnie myjemy pod bierzącą wodą, ogórka i pomidora obieramy, kroimy w plasterki,cebulkę na cieniutkie piórka.
3.przygotowujemy sos: w jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania.
4.Bułki przekrawamy na pół, i wstawiamy na chwilę do piekarnika, aby się troszkę podpiekły i były chrupiące.
5.Na spódbułki kładziemy listek sałaty, następnie kotlecik mielony, którego polewamy sosem czosnkowym,układamy na tym pozostałe warzywa i dekorujemy ketchupem. Na koniec kładziemy wierzchnią część bułeczki.
SMACZNEGO!!!!:-)
Porady
sos czosnkowy najlepiej przygotować troszkę wcześniej ischować go na parę godzin do lodówki, aby nabrał mocy:)
Komentarze