Domowe Hamburgery

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moje dzieci je uwielbiają.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 bułek kajzerek z sezamem
    10 plasterków pomidora
    10 plasterków ogórka zielonego
    5 liści sałaty
    10 dag. kapusty białej
    1 marchewka
    kawałeczek pora
    sól, cukier, odrobina kwasku cytrynowego
    3 - 4 łyżki majonezu
    30 dag. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    0,5 półki czerstwej
    sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, przyprawa do mięsa mielonego
    olej do smażenia
    ketchup

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem drobno pokrojonymi oraz przyprawami. Smażymy na oleju płaskie kotlety.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy marchew startą na tarce jarzynowej i pora drobno pokrojonego. Doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowy. Mieszamy z majonezem.
    Bułki kroimy na pół - nie rozcinając do końca i podgrzewamy np: w mikrofalówce. Do każdej wkładamy plasterki pomidora, ogórka, sałatkę z kapusty, sałatę oraz kotleta. Polewamy ketchupem.

Porady

do hamburgerów możemy zrobić sos czosnkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy