Domowe Hamburgery

0 (0 ocen)

  • 2 min

Nie jest to cięzkie do zrobienia a efekty są jak z baru z tym że wszystko jest zrobione w domu :)

  • 2 min

Składniki:

  • Bułki hamburgerowe 4 duże sztuki:
    - 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - szklanka wody,
    - 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
    - 3,5g suszonych drożdży.
    Burgery z serem:
    - 500g mięsa mielonego najlepiej wieprzowego
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 1 opakowanie przyprawy do kotletów mielonych
    - 4 plastry żółtego sera
    - kilka plasterków kiszonego ogórka
    Dodatki:
    - prażona cebulka kupna lub robiona (robioną można zrobić z łatwością, kroimy cebulę w kostkę posypujemy mąką i pieczemy na głębokim tłuszczu aż się zarumieni, potem wykładamy łyżką cedzakową do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem by odsączyć nadmiar tłuszczu i lekko solimy)
    - kilka plastrów pomidora
    - kilka liści sałaty lodowej (może być też zwykła)
    - surówka zrobiona z kapusty kiszonej z marchewką i wymieszana z majonezem
    - sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fast food Przystawki

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godz dzielimy na 4 części, formujemy bułki i znowu odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie smarujemy bułki rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w 180 stopniach około 20 min (lepiej jednak sprawdzać patyczkiem).
    Kotlety: Przyprawę do kotletów mielonych robimy według przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy ją do mięsa i mieszamy. Potem zalewamy żelatynę odrobiną zimnej wody i również dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ponownie, gdy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane z mięsem formujemy płaskie okrągłe kotlety wkładając w środek każdego kotleta plaster żółtego sera i 1-2 plasterki ogórka kiszonego. Kotlety smażymy na patelni na wolnym ogniu tak by upiekły sie w środku.
    Bułki rozkrawamy smarujemy lekko sosem, kładziemy na spodnią część sałatę, pomidora, kotleta i surówkę nakładamy wierzchnią warstwę bułki. Podając w papierkach do hamburgerów bok polewamy sosem i posypujemy cebulką. Jeżeli podajemy na talerzu możemy sos polać pod wierzchnią bułkę na surówkę i posypać to cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować