Domowe gofry z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze gofry – chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko :-). Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste. Pyszne z bitą śmietaną i owocami, idealne na deser!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
    2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
    owoce według uznania

Domowe gofry z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.

    W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

    Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :-).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy