Domowe fit tortille

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowe tortille przygotowane od A do Z to świetna alternatywa dla dań typu fast food. Te z dużą ilością warzyw są bardzo zdrowe, a do tego naprawdę łatwo i szybko się je przygotowuje. Dodatkowo świetnie sprawdzają się jako danie na wynos, np. do pracy

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    150ml wrzątku
    200g mąki wrocławskiej
    1/2 łyżeczki soli
    20g roztopionego masła

    Farsz:
    sos czosnkowy lub keczup
    1 pojedyncza pierś kurczaka
    1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
    1 łyżka oleju
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    Garść rukoli
    1 mała puszka kukurydzy
    1/2 ogórka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe fit tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowanie mięsa: pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki (około 1 cm). Doprawić olejem i przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na patelni.
  • 2. 2. Przygotować ciasto na tortille: wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć na 20 minut do wystudzenia. Polecam robić je robotem ze względu na wrzątek.
  • 3. 3. Przygotować wszystkie składniki na farsz: pokroić w kostkę warzywa.
  • 4. 4. Ciasto podzielić na 4 części. Każde rozwałkować bardzo cienko i smażyć na rozgrzanej suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony.
  • 5. 5. Tortille posmarować sosem lub keczupem, nałożyć warzywa i mięso. Zawinąć według uznania. Można dodatkowo włożyć tortille na chwilę na grill lub patelnię grillową. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować