domowe drożdżówki (szneki)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

idealnie nadają sie na drugie śniadanie do szkoły lub pracy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    • Ok 1 kg mąki
    • 1 kostka drożdży
    • 1 szkl mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 1/2 kost masła
    Kruszonka
    • 1/2 kost masła
    • 3 łyżki cukru
    • Ok 1 szkl mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 buteleczki olejku cytrynowego
    Dodatkowo
    • 30 dag twardej marmolady np morelowej

Domowe drożdżówki (szneki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- drożdże, 1/2 szkl letniego mleka i cukier -z tego robimy zaczyn i odstawiamy na ok 10 min. Masło roztapiamy, dodajemy mleko i mieszamy razem z zaczynem. Dodajemy do tego mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka- z wszystkich składników robimy kruszonkę.
  • 3. Ciasto dzielimy na małe porcje, lekko rozwałkowujemy smarujemy marmoladą i posypujemy kruszonką. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 20 -25 min w temp 180.

Porady

zamiast marmolady można użyć owoców np brzoskwiń lub wiśni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy