Domowe czekoladki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Do nadzienia można dodać swój ulubiony likier. Wystarczy mieć formę silikonowa do czekoladek lub kostek lodu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 10 sztuk

    Wierzch
    - tabliczka mlecznej czekolady (dobrej jakości)

    Nadzienie
    - 25 g białej czekolady (dobrej jakości)
    - 25 g mlecznej czekolady (dobrej jakości)
    - 2 czubate łyżeczki serka mascarpone
    - 1-2 łyżeczki ulubionego, gęstego likieru

Domowe czekoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tabliczkę czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Posmarować pędzelkiem wnętrze dziesięciu otworków silikonowej foremki na czekoladki lub kostki lodu. Odstawiamy na ok. 30 min. do zamrażalnika. Następnie ponawiamy czynność i ponownie odstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie czekolady na nadzienie roztapiamy w kąpieli wodnej,, dodajemy serek mascarpone i likier. Odstawiamy do ostudzenia. Wystudzonym nadzieniem napełniamy foremkę. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Pozostałą czekoladą zalewamy wierzch czekoladek. Wstawiamy na 1-2 godziny do zamrażarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy