Domowe czekoladki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na domowe, pachnące kokosem czekoladki - zdrowsze i mniej kaloryczne od tych, które możemy kupić w sklepie. Czekoladki rozpływają się w ustach i są świetnym zamiennikiem sklepowych łakoci.

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 1 CZEKOLADKĘ:
    - 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
    - 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
    - 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

Domowe czekoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych proporcji składników możemy przygotować 1 czekoladkę.

    Jeśli chcemy przygotować ich więcej, proporcje powiększamy o interesującą nas ilość czekoladek.

    A czekoladki przygotowujemy następująco:

    W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem brzozowym*. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Całości nie podgrzewamy zbyt długo, aby uniknąć przypalenia.

    * zamiast cukru brzozowego możemy użyć także miodu.
  • 2. Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych i schładzamy w lodówce około 30 - 35 minut.

    Gdy czekoladki stwardnieją, wyciągamy je z foremek i przechowujemy w lodówce, aby uniknąć ich roztopienia w temperaturze pokojowej.
    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy