Domowe czekoladki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dobry pomysł na prezent.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czekolada biała: 5 dekagramów
    - masło: 5 dekagramów
    - herbatniki (mniej więcej jedna paczka): 5 dekagramów
    - mleko w proszku: 4 dekagramy
    - spirytus: 2 łyżki
    - aromat cytrynowy (może być inny, ale cytrynowy świetnie się wkomponował): 1 łyżeczka
    DO POLANIA CZEKOLADEK:
    - czekolada biała (dobrej jakości): 4 dekagramy
    - czekolada ciemna (dobrej jakości): 4 dekagramy
    - czkolada mleczna (dobrej jakości): 4 dekagramy

Domowe czekoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 12 czekoladek

    Masło rozpuścić z białą czekoladą, dodać pokruszone na pył herbatniki, wlać spirytus z aromatem. Wystudzić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce (do stężenia kuleczek). Czekolady na polanie czekoladek rozpuścić w kąpieli wodnej, każda w osobnej miseczce. Kuleczki nadziać na wykałaczki. Maczać w czekoladzie (4 kulki w białej, 4 w mlecznej i 4 w ciemnej), wbijać np. w połówkę jabłka. Tak zostawić do stężenia. Zdjąć delikatnie z wykałaczek. Czekolady muszą być dobrej jakości, bo tańsze często podczas topienia scukrzają się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy