Domowe cukierki z wiśnią

0 (0 ocen)

Lubicie cukierki? Jeśli tak mam doskonały przepis na domowe cukierki - miękkie kuleczki z przyjemną kwaśną nutą wiśni pokryte czarną czekoladą. Prosty i szybki sposób - polecam!

Składniki:

  • 200g herbatników
    100ml mleka
    30g masła
    1,5 łyżki masła orzechowego
    20-25 sztuk wiśni (u mnie drylowana ze słoika)
    200g czekolady

Domowe cukierki z wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcedź sok z wiśni lub ze świeżych wyjmij pestki. Herbatniki zmiel/zmiksuj na proszek. Zagotuj mleko, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj zmielone herbatniki i masło orzechowe. Wszystko wymieszaj aby powstała jednolita masa. Z gotowej masy uformuj kulki wkładając do środka wiśnie i odstaw do lodówki. Rozpuść na wodnej bani czekoladę. Na deskę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż kulki i polej przygotowaną gorącą czekoladą. Odstaw do lodówki.

Porady

Możesz udekorować na swój sposób - białą czekoladą, orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy