Domowe Croissanty (rogaliki z ciasta francuskiego)

4.5 (172 ocen)

  • 25 min

Croissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity

  • 25 min

Składniki:

  • 2 blaty ciasta francuskiego
    woda
    żółtko jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe croissanty (rogaliki z ciasta francuskiego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Croissanty z ciasta francuskiego 1. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogalik.
    Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Porady

Pamietajmy by zmniejszyć temp. po 5 minutach, rogaliki muszą byc rozwarstwione.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować