Chrupiąca przekąska, świetna na imprezę zarówno w domu jak i w plenerze. ;)
20 min
Składniki:
Składniki na 1 - 1,5 kg parówek:
2,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
500 ml mleka
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki chilli
1 - 1,5 kg dobrej jakości parówek (wszystko zależy od grubości,
my mieliśmy dość cieniutkie)
olej do smażenia
tyle samo długich wykałaczek ile parówek
ulubione sosy - ketchup, musztarda, majonez
papierowe ręczniki
Domowe corn dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Dodajemy sól, chilli, jajka oraz mleko. Całość miksujemy na gładką masę (powinna być mniej więcej dwa razy gęstsza niż ciasto naleśnikowe).
Rozgrzewamy około litr oleju na patelni.
Parówki nadziewamy na wykałaczki, przez całą długość. Następnie każdą zamaczamy w cieście dokładnie obtaczając i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Należy je cały czas pilnować i po około 4 - 5 minutach ściągnąć z patelni, zanim parówka zacznie puchnąć.
Komentarze