domowe ciasto francuskie

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto, które nadaje się zarówno na napoleonki-kremówki, jak również na diablotki do barszczu. Nie wymaga najmniejszego wysiłku, rozpływa się w ustach i nie może się nie udać! Wykona je nawet osoba niewiele wiedząca o pieczeniu.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg mąki, 25 dkg margaryny (masła), 1 żółtko, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Domowe ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki posiekać, zagnieść jak każde kruche ciasto. Uformować kulkę i wstawić na całą noc do lodówki.
    Rano rozwałkować.
    Na napoleonki zrobić z tego dwa placki.
    Na diablotki rozwałkować podobnie i radełkiem jak do faworków kroić dowolnie.
    Piec około 20 min. w temperaturze 200stC

    SMACZNEGO !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy