100 ml wody
1/2 łyżeczka soli
200 g masła w kostce
200 g mąki pszennej jasnej
50 g masła roztopionego w rondelku
Sposób przygotowania przepisu:
Domowe ciasto francuskie
1.
Wyrabiam ciasto z mąki, roztopionego masła , soli i wody. Ciasto owijam w folię i wstawiam na 2 godziny do lodówki
2.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, obsypuję je mąką i wałkuję na kształt kwadratu. Na środek kładę kostkę masła i zawijam rogi tak, aby masło było
w środku ciasta. Rozwałkowuję i składam je jeszcze raz po czym owijam je folią i wkładam do lodówki na godzinę.
3.
Po schłodzeniu wyjmuję ciasto i wałkuję tak, by było dłuższe niż szersze. Następnie, jeszcze raz składam i owijam je w folię. Chłodzę 2 godziny. Czynność tę powtarzam 6 razy.
Porady
Przed użyciem, ciasto też ma być chłodne.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze