Domowe ciasto francuskie

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Polecam !

  • 720min

Składniki

100 ml wody
1/2 łyżeczka soli
200 g masła w kostce
200 g mąki pszennej jasnej
50 g masła roztopionego w rondelku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe ciasto francuskie

  • 1. Wyrabiam ciasto z mąki, roztopionego masła , soli i wody. Ciasto owijam w folię i wstawiam na 2 godziny do lodówki
  • 2. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, obsypuję je mąką i wałkuję na kształt kwadratu. Na środek kładę kostkę masła i zawijam rogi tak, aby masło było
    w środku ciasta. Rozwałkowuję i składam je jeszcze raz po czym owijam je folią i wkładam do lodówki na godzinę.
  • 3. Po schłodzeniu wyjmuję ciasto i wałkuję tak, by było dłuższe niż szersze. Następnie, jeszcze raz składam i owijam je w folię. Chłodzę 2 godziny. Czynność tę powtarzam 6 razy.

Porady

Przed użyciem, ciasto też ma być chłodne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto francuskie z wiśniami

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto francuskie z wiśniami

Jestem uczennicą. Przygotowuję...

Makowiec z ciasta francuskiego

Dodane przez: Klaudia0318

Makowiec z ciasta francuskiego

Makowiec w wersji szybkiej ,prostej...

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Dodane przez: ewaeu

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche...

image-0uo1p27

Dodane przez: pogkat

Domowe ciasto ze śliwkami

Przepis jest bardzo prosty,ciasto...

Ciasto jogurtowe francuskiego przedszkolaka

Dodane przez: kamila

Ciasto jogurtowe francuskiego przedszkolaka

Jest to ciasto, które weszło do...

Tarta z ciasta francuskiego ze śliwkami

Dodane przez: Neblina36

Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie z dodatkiem śliwek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE