Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Wspaniałe ciasto dla smakoszy ciast drożdżowych, łatwe w wykonaniu i tanie, szybko znika z tacy.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki tortowej
    ½ kostki drożdży – 50 gram
    2 żółtka
    6 łyżek cukru
    3/4 szklanki mleka + 4 łyżki maślanki naturalnej
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    1 jajko do posmarowania ciasta
    Tłuszcz do foremek

    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką 1. Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
    Masło rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka.
    Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski, w środku składników zrobić dołek i wrzucić rozkruszone drożdże, przysypać mąką. Postawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże lekko podrosną, następnie zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone masło i wszystko ponownie wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. 2 blachy o wymiarach 12*40 natłuścić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół i każdą połówkę przełożyć do blaszek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Do ciasta można dodać rodzynki lub śliwki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować