Domowe ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kiedy piekę te ciasta zapach czekolady i wanilii rozchodzi się po całym domu. To są właśnie smaki mojego dzieciństwa.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    75 g miękkiego masła
    1 jajko
    0,5 szklanki brązowego cukru
    0,5 szklanki białego cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 tabliczki czekolady (ja używam czekolady mlecznej firmy Goplana)
    1/4 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki sody

    Przepis jest na około 30 ciastek.

Domowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-023cgcf 1. Siekamy czekoladę na małe kawałki.
  • image-1436t4s 2. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól wrzucamy do miski. Dodajemy jajko.
    Rozpuszczamy sodę w łyżce wody i wrzucamy do pozostałych składników.
    Dodajemy mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy posiekaną czekoladę.
    Ugniatamy, aż składniki się połączą i powstanie zwarta kula.
  • image-26ls3bj 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • image-22uoqq9 4. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
    Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je na dłoni i kładziemy na blachę.
  • image-222ke6j 5. Pieczemy od 6-10 minut, aż ciastka się delikatnie zarumienią.
  • image-0brncyo 6. Efekt końcowy.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika ciastka mogą być jeszcze trochę miękkie. Po ostygnięciu uzyskają odpowiednią konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy