Domowe ciastka Oreo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche i mocno kakaowe nadziane białą czekoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (ok. 18 dużych gotowych ciastek)

    200 g mąki pszennej
    120 g masła lub margaryny
    80 g cukru pudru
    60 g kakao ciemne gorzkie
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie

    200 g białej czekolady, czyli 2 tabliczki.
    4 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Domowe ciastka oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka przed pieczeniem 1. Składniki na ciastka włóż do miski i zagnieć, możesz też to zrobić na stole, stolnicy, blacie.
    Kiedy już będzie jednolite, włóż je w folii do zamrażarki na 30 minut.
    Wyciągnij i podziel, na pół, lepiej będzie ci wałkować mniejszą ilość.
    W razie potrzeby wałek i stolnicę posyp odrobiną mąki.
    Wykrawaj ciastka, foremką lub szklanką, moja szklanka miała 6 cm, średnicy.
    Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i połóż na niej papier, a na nim układaj ciastka, nie muszą mieć dużych odstępów, bo bardzo nie rosną.
    Piecz ok. 15 minut w 180 *C. Pamiętaj każde wypieki lubią nagrzany piekarnik.
  • ciastka z nadzieniem 2. Czekoladę połam na kostki i przełóż, do blaszanej miski, którą postawisz, na garnku z gotującą wodą (kąpiel wodna), rozpuść, a pod koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj do połączenia.
    Łyżeczką, nakładaj odpowiednią ilość masy i delikatnie zlep ciastka, włóż na ok. pół godziny do lodówki, żeby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować