Domowe ciasteczka (kruche)

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealne do herbaty

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 130 g miękkiego masła
    250 g mąki
    100 g cukru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Domowe ciasteczka (kruche) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać kolejno: żółtka, sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć . Przełożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce ok. godziny.
    Ciasto wyjąć i ogrzać w dłoniach. Włożyć do strzykawki ( takiej do dekorowania tortu kremem z końcówką dużej gwiazdki ). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić zygzaki z ciasta. Piec ok. 8-9 minut w nagrzanym do 190 C piekarniku.

    Z podanego przepisu wychodzi dwie duże blaszki ciastek.

Porady

Przed wstawieniem do piekarnika można posypać ciasteczka cukrem i dopiero upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować