Domowe chrupiące kajzerki

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne bułki bardzo szybkie do zrobienia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 12 bułek:
    3 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. ciepłej wody
    1 saszetka suchych drożdży (lub 20 gram świeżych wymieszanych uprzednio z 2 łyżkami ciepłej wody)
    2 łyżeczki cukru
    łyżeczka soli
    1 duże jajko
    2 łyżki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe chrupiące kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki razem wymieszać a następnie wyrabiać około 5 minut do uzyskania sprężystego ciasta.
    Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na 12 części z których utoczyć 12 kulek. Wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Specjalnym znacznikiem lub nożem naciąć w kształcie gwiazdki. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Piec około 25 minut w 175 st. C do zrumienienia.

Porady

Przed upieczeniem bułki można posmarować wodą i posypać makiem lub sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem kajzerek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować