Domowe chlebki z ziarnami

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie domowe pieczywo najlepiej smakuje po prostu posmarowane masłem i posypane np. pokrojonym szczypiorkiem. Nie wymaga absolutnie dodatku wędlin, gdyż samo w sobie jest pycha!!!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2x foremka 35x12 cm
    Składniki na 2 sztuki:
    • 400 g mąki razowej,
    • 100 g mąki żytniej,
    • 0,5 kg mąki pszennej,
    • 50 gram ziaren słonecznika,
    • 60 gram siemienia lnianego,
    • 40 gram sezamu,
    • Garść płatków owsianych,
    • 7 dag drożdży,
    • 2 łyżki oleju,
    • Około 3,5 szklanki przegotowanej , letniej wody,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowe chlebki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane ziarna 1. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 5 łyżek mąki. Całość odstawiamy do podrośnięcia.
    Miedzy czasie mieszamy ze sobą potrzebne mąki. W oddzielnej misce mieszamy ziarna.
  • chlebki przed wyrośnięciem 2. Gotowy rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo wodę oraz nasiana i płatki owsiane. Do całość dodajemy olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody.
    Gotowe ciasto (powinno odchodzić od ręki) przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek.
    Wierzch smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
    Chlebki pozostawiamy na około 20 minut by podrosły. Następnie pieczemy je około 1 godziny w 180˚C.
    Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować