Takie domowe pieczywo najlepiej smakuje po prostu posmarowane masłem i posypane np. pokrojonym szczypiorkiem. Nie wymaga absolutnie dodatku wędlin, gdyż samo w sobie jest pycha!!!
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2x foremka 35x12 cm
Składniki na 2 sztuki:
• 400 g mąki razowej,
• 100 g mąki żytniej,
• 0,5 kg mąki pszennej,
• 50 gram ziaren słonecznika,
• 60 gram siemienia lnianego,
• 40 gram sezamu,
• Garść płatków owsianych,
• 7 dag drożdży,
• 2 łyżki oleju,
• Około 3,5 szklanki przegotowanej , letniej wody,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka cukru
Domowe chlebki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 5 łyżek mąki. Całość odstawiamy do podrośnięcia.
Miedzy czasie mieszamy ze sobą potrzebne mąki. W oddzielnej misce mieszamy ziarna.
2.Gotowy rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo wodę oraz nasiana i płatki owsiane. Do całość dodajemy olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody.
Gotowe ciasto (powinno odchodzić od ręki) przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek.
Wierzch smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
Chlebki pozostawiamy na około 20 minut by podrosły. Następnie pieczemy je około 1 godziny w 180˚C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Komentarze