Domowe cappuccino czekoladowe

0 (0 ocen)

Wiele osób zaczyna dzień od kubka kawy. Ja zaliczam się do tego grona, nie wyobrażam sobie poranka bez kawy z ekspresu. W weekend, gdy z rana jest więcej czasu, mogę trochę poeksperymentować. Tak powstało czekoladowe cappuccino, które stanowi idealne rozpoczęcie dnia. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    250 ml zaparzonej czekoladowej kawy
    2-4 kostki gorzkiej czekolady
    ok 200ml mleka
    Brązowy cukier do smaku

Domowe cappuccino czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe cappuccino czekoladowe 1. Gorącą kawę słodzimy do smaku i dodajemy do niej czekoladę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do wygrzanego, ale niewłączonego piekarnika).
    Mleko podgrzewamy (powinno być gorące) i spieniamy.
    Do wygrzanych filiżanek rozlewamy przecedzoną kawę i dodajemy spienione ciepłe mleko. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.

Porady

Ja wykorzystałam kawę aromatyzowaną czekoladową, ale w przepisie można wykorzystać swoją ulubioną kawę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy