Domowe burgery z grillowanej piersi indytka w mlecznych bułkach z makiem

0 (0 ocen)

Domowe , pachnące , niezastąpione burgery które nie potrzebują dużo dodatków zasłaniających smaki mięsa i bułki.Od podstawy wykonane własnoręcznie , smakują wybornie , chociaż pracy przy nich sporo.

Składniki:

  • ( na ok 12 hamburgerów)
    Bułki :
    Zaczyn:
    30g. świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
    3 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    800g. mąki pszennej
    400ml. ciepłego mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)
    100g .roztopionego masła śmietankowego
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli

    1 żółtko do posmarowania bułek
    suchy mak do posypania bułek


    Hamburgery:
    0,5 kg. piersi z indyka
    1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
    1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
    1/2 pęczka posiekanego drobno kopru
    2 drobno posiekane cebulki dymki
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu


    Dodatkowo:
    masło 82%
    plastry sera żółtego ( 1/2 plastra do jednego burgera)
    2 pomidory
    liście sałaty lodowej
    ketchup łagodny lub pikantny
    majonez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Domowe burgery z grillowanej piersi indytka w mlecznych bułkach z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę.
    Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki)
    Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.
    ( powinien być zwięzły)
  • 2. Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
    Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki)
    Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
    Piekarnik nagrzać do 200st.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują bułki o średnicy ok. 5 cm.
    Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać makiem.
    Piec 20-25 min.
    ostudzić bułeczki na kratce.
  • 3. Hamburgery: Pierś z indyka umyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki , zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Dodać kajzerkę , jajko , bułkę tartą ,dymki, koper , natkę pietruszki oraz przyprawy.
    Wyrobić masę aż stanie się jednolita.
    Formować płaskie kotleciki wielkości upieczonych bułek.
    Patelnię grillową lub grilla elektrycznego/węglowego rozgrzać , smażyć burgery na rumiano z obu stron.
  • 4. Dodatki:
    Plastry sera przekroić na pół.
    Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki by pasowały do burgera.
    Pomidory umyć , pokroić w plastry ( jeden plaster do jednego burgera)
    Dół bułki posmarować masłem , położyć liść sałaty ,kotleta, 1/2 plastra sera oraz plaster pomidora , polać ketchupem.
    Wierzch bułki posmarować majonezem.
    Złożyć burgera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować