Domowe , pachnące , niezastąpione burgery które nie potrzebują dużo dodatków zasłaniających smaki mięsa i bułki.Od podstawy wykonane własnoręcznie , smakują wybornie , chociaż pracy przy nich sporo.
Składniki:
( na ok 12 hamburgerów)
Bułki :
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
3 łyżki mąki pszennej
Domowe burgery z grillowanej piersi indytka w mlecznych bułkach z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę.
Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki)
Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.
( powinien być zwięzły)
2.Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki)
Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 200st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują bułki o średnicy ok. 5 cm.
Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać makiem.
Piec 20-25 min.
ostudzić bułeczki na kratce.
3.Hamburgery: Pierś z indyka umyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki , zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać kajzerkę , jajko , bułkę tartą ,dymki, koper , natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wyrobić masę aż stanie się jednolita.
Formować płaskie kotleciki wielkości upieczonych bułek.
Patelnię grillową lub grilla elektrycznego/węglowego rozgrzać , smażyć burgery na rumiano z obu stron.
4.Dodatki:
Plastry sera przekroić na pół.
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki by pasowały do burgera.
Pomidory umyć , pokroić w plastry ( jeden plaster do jednego burgera)
Dół bułki posmarować masłem , położyć liść sałaty ,kotleta, 1/2 plastra sera oraz plaster pomidora , polać ketchupem.
Wierzch bułki posmarować majonezem.
Złożyć burgera.
Komentarze