Domowe burgery

0 (0 ocen)

Dużo zdrowsza i smaczniejsza wersja lubianej przez wielu bułki z fastfoodów..

Składniki:

  • Burgery:
    400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    dymka
    jajko
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    ok 2 łyżki bułki tartej

    Sos:
    czerwona cebula
    2 ogórki konserwowe
    2 łyżki siekanego koperku
    2 łyżki keczupu
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    majonez

    pomidor
    liście sałaty
    bułki do burgerów
    plastry sera żółtego

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać keczup i tyle majonezu aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Burgery: dymkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami. Formujemy 4-5 okrągłe kotleciki, smażymy. Przechowujemy w cieple.
  • 3. Bułki kroimy na pół, rumienimy na suchej patelni. Układamy plasterek sera, liść sałaty, sos, kotlet, plaster pomidora.

Komentarze

Podobne przepisy