Domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem i dżemem, serem,twarogiem..........SMACZNEGO!!!
Domowe bułki pszenne ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody
2.wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto
3.posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut
4.ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarowane olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X
5.bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
6.piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut
Komentarze