Domowe bułki pszenne ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem i dżemem, serem,twarogiem..........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik ziarenka 100 gram

Domowe bułki pszenne ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody
  • etap 2. wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto
  • etap 3. posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut
  • etap 4. ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarowane olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X
  • etap 5. bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
  • etap 6. piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy